Renata Marcinowska

Pochodzi z Piotrkowa Trybunalskiego, do stolicy Wielkopolski przyjechała na studia, jednak gwarę poznańską zna od małego. Uwielbia gotować, poznawać nowe smaki i odkrywać regionalne produkty, dlatego Poznań tak ją oczarował.

Po kilku latach obserwacji branży gastronomicznej w Poznaniu i wsparciu uniwersyteckich mentorów postanowiła zaryzykować wszystko i rozpocząć własną działalność - QK with me - DIY gotowania.

Jako absolwentka Ekonomii i Zarządzania na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu postanowiła połączyć zdobytą na studiach wiedzę ze swoją pasją. Tak narodził się innowacyjny startup gastronomiczny QK with me - ready to cook. Dzięki niemu każdy mógł wcielić się w prawdziwego szefa kuchni i ugotować nawet najbardziej egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Menu tworzone było przy współpracy z dietetykiem i jednym z najlepszych poznańskich szefów kuchni. Wszystkie składniki były obrane, odmierzone, pokrojone i wraz z przepisem dostarczane do klienta. Wystarczył garnek i patelnia, aby w 10 minut powstał np. pyszny Pad Thai jak z restauracji. A to wszystko bez zbędnego zmywania i bałaganu w kuchni. Idealne rozwiązanie dla zapracowanych osób, których w Poznaniu nie brakuje.

Pomysł narodził się w 2014 roku, a już rok później marzenie stało się rzeczywistością. QK with me został wyróżniony za nowatorski pomysł m.in. przez Aktivist i Gazetę Wyborczą. Startup stał się również inspiracją dla wielu prac studenckich na różnych uczelniach w kraju. Jak mówi Renata: QK pozwolił mi poznać cudownych ludzi, wziąć udział w wielu lokalnych i charytatywnych akcjach, ale przede wszystkim była to ogromna szkoła życia i doświadczenie, którego nie zamieniłabym na nic innego.

Z początkiem 2016 roku QK with me zakończył działalność, ale przed Renatą otworzyły się nowe możliwości. Postanowiła wyjechać do Londynu, aby lepiej poznać rynek dań "gotowych do gotowania" - ready to cook - dopiero raczkujący w naszym kraju, za to przeżywający swój rozkwit za granicą. Rozwijała swoją pasję do gotowania obserwując przy pracy najlepszych szefów kuchni świata. Była to idealna okazja do poznania regionalnych produktów, oryginalnych połączeń i wzięcia udziału w warsztatach sommelierskich, które pozwoliły jej otworzyć się na zupełnie nowe doznania.

Po ukończeniu londyńskiej uczelni wróciła do Poznania, aby jako Project Manager rozwijać kolejne gastronomiczne startupy na terenie całej Polski. Nie poprzestaje jednak na tym i w dalszym ciągu rozwija swój warsztat. Na Akademii Fotografii w Warszawie zgłębiła tajniki fotografii kulinarnej, które wykorzystuje w codziennej pracy. Wciąż poznaje kolejne kuchnie świata. Po ostatniej podróży po Ameryce Północnej i Środkowej jest oczarowana kuchnią tego regionu, która skrywa niezliczoną ilość smaków i aromatów, a to dopiero początek jej kulinarnej przygody - już planuje podróż do Azji.