Jakość i bezpieczeństwo żywności Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu.

Poziom kształcenia Studia I stopnia
Studia I stopnia Stacjonarne – 7 semestrów
Tytuł zawodowy uzyskiwany przez absolwenta: inżynier

CZEGO SIĘ DOWIESZ?

Studia na kierunku posiadają cechy unikatowości ze względu na integrację wiedzy ogólnoakademickiej z dziedziny szczegółowej znajomości czynników kształtujących jakość żywności – począwszy od jej wytwarzania, przez zasady i sposoby jej utrwalania, przetwarzania oraz ekologicznego pozyskiwania i pakowania, sposób nadzoru systemowego dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa – kończąc na nowoczesnych metodach logistyki, przechowywania i obrotu krajowego i międzynarodowego z uwzględnieniem metod laboratoryjnej kontroli jakości, bezpieczeństwa i spełnienia obowiązujących przepisów prawa. Student zdobywa wykształcenie w zakresie przetwarzania i przechowywania surowców i produktów spożywczych, oceny jakości produktów spożywczych oraz kontrolowania systemów zarządzania jakością żywności. Jakość i bezpieczeństwo żywności jest kierunkiem umożliwiającym poznanie zasad tworzenia produktu spożywczego w tzw. łańcuchu działań „od pola do stołu”, z uwzględnieniem jakości, ekologii i bezpieczeństwa zdrowotnego produktu.

DLACZEGO WARTO?

Absolwent jest przygotowany do pracy m.in.:

  • w zakładach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą i obrotem żywności
  • w laboratoriach analitycznych i kontroli jakości produktów spożywczych
  • w ośrodkach badawczo-rozwojowych
  • w urzędach celnych 

CO NAS WYRÓŻNIA?

Te studia to prestiż!

  1. Pierwsze miejsce w rankingu uczelni rolniczych w kraju.
  2. Wysokie miejsce w rankingu: prestiż wśród pracodawców.
  3. Bogata oferta dydaktyczna, dostosowana do zainteresowań studentów oraz zapotrzebowania rynku pracy.
  4. Praktyka zawodowa umożliwiająca konfrontację wiedzy teoretycznej z praktyczną.
  5. Program Most-AR (możliwość studiowania w innej polskiej uczelni przyrodniczej lub rolniczej).
  6. Organizacje studenckie, koła naukowe.
  7. Czynny udział w programach międzynarodowych: Erasmus+, COST, Programach Ramowych Unii Europejskiej, Euroforester, Horyzont 2020, CEEPUS, Tempus.
  8. Nowoczesne laboratoria, pracownie oraz przychylna kadra doświadczonych nauczycieli akademickich.

Tu znajdziesz szczegółowe informacje o warunkach i limitach przyjęć na rok akademicki 2018/2019

SZCZEGÓŁY